12 projectes d’emprenedoria i innovació, incloent startups, projectes empresarials i projectes de recerca, han estat premiats a la URL Innovation Fest 2024, la primera edició de la festa de la Innovació de la Universitat Ramon Llull (URL).

 

La sostenibilitat i les iniciatives socials han estat els eixos vertebradors de la majoria dels projectes guardonats en aquesta gala, celebrada a PIER01 BARCELONATECH, en un acte que ha comptat amb la presència de Xantal Llavina com a conductora; una ponència a càrrec de l’emprenedor Carlos Llibre, fundador d’All1, en què ha relatat la gènesi i evolució del seu projecte, estretament lligat a la mort del seu germà bessó; i una sessió de networking en què els gairebé 200 participants han pogut establir lligams i explorar noves vies de col·laboració.

Els dos projectes guanyadors de Blanquerna van ser:

·Millor iniciativa d’innovació en vida saludable:

MEALPUZZLE: plataforma digital de prestació d’assistència alimentària per part d’agents socials (Blanquerna-URL)

Es tracta d’una plataforma digital de suport a la prestació d’assistència alimentària per part d’agents socials, desenvolupada amb el cofinançament de la URL i de l’Ajuntament de Barcelona, per transferir i capacitar diferents col·lectius rellevants en el coneixement aplicat de l’alimentació saludable.

·Millor producte mínim viable:

INSTAVIB (Blanquerna-URL)

https://www.indescat.org/noticias/instavib-sistema-vibratorio-para-el-entrenamiento-en-suspension/

El projecte INSTAVIB permet la millora del rendiment i la resposta neuromuscular dels esportistes entrenant en suspensió per vibració. INSTAVIB ha desenvolupat un prototip de laboratori sense fils mitjançant una aplicació mòbil i amb una capacitat mecànica de fer vibrar càrregues de més de 100kg a les freqüències desitjades.

Amb un fort enfocament sostenible, han estat premiades les iniciatives Nextreef Ecosystems, que utilitza biomaterials per la restauració d’ecosistemes marins; Cooling Photonics, que desenvolupa materials que alteren l’absorció de la llum per crear sistemes de refrigeració passiva; Coating AI AG, amb un ús pioner d’eines d’intel·ligència artificial per aplicar revestiments amb la màxima eficiència i ús sostenible dels materials; Bioo, que utilitza sistemes biotecnològics per desenvolupar parcs i edificis amb una relació simbiòtica amb els entorns naturals en què es troben; i Kleta, una solució per facilitar la mobilitat urbana sostenible amb l’ús de bicicletes.

Per la banda d’iniciativa social, destaquen a part dels esmentats premiats MEALPUZZLE, una plataforma digital de prestació d’assistència alimentària per part d’agents socials; Asociación Abaraca, que impulsa projectes sostenibles i oportunitats de futur i desenvolupament a la regió de Bafatá, Guinea Bissau; ECID, un sistema per oferir suport psicològic a adolescents en situació de vulnerabilitat amb un equip mòbil; NiaLafoz, una marca de roba inclusiva per persones amb problemes de mobilitat que els permet vestir-se amb comoditat; i el Projecte Warriors, una iniciativa de recerca centrada en els rols de gènere i la lluita contra la discriminació.

També han estat guardonats Camaleonic Analytics, projecte d’anàlisi a través de la IA de l’impacte de les marques en mitjans de comunicació; i el ja esmentat INSTAVIB, el sistema per a la millora del rendiment i la resposta neuromuscular dels esportistes entrenant en suspensió per vibració.

Els altres guanyadors

 

·Millor projecte d’innovació mediambiental:

NEXTREEF ECOSYSTEMS (IQS-URL)

Projecte de biomimètica marina per la regeneració de l’entorn submarí tant vegetal com animal. Desenvolupat per l’Investigador Principal del Grup de Recerca GAM (Group of Applied Materials) d’IQS-URL i un altre investigador del grup amb el suport de la Fundació Ona Futura. Actualment s’estan fent les primeres instal·lacions dels primers biòtops amb resultats molt satisfactoris de recolonització a infraestructures portuàries de l’estat espanyol.

·Millor startup tecnològica:

Cooling Photonics (La Salle-URL)

http://www.coolingphotonics.com

Cooling Photonics proporciona solucions passives de refrigeració amb nanoestructures que redueixen el consum d’energia, amb zero emissions de carboni, augmentant el rendiment dels sistemes i reduint els costos operatius.

Els productes, aplicats sobre qualsevol superfície més calenta que l’ambient, dissipen la calor en forma de radiació infraroja de la manera més eficient, reduint la seva temperatura, fins i tot sota la llum solar directa.

·Millor iniciativa amb potencial empresarial en IA:

CoatingAI AG (ESADE-URL)

https://www.coatingai.com

CoatingAI és una empresa pionera en el sector de la indústria de revestiments, amb seu a Barcelona i Winterthur, Suïssa. Utilitza la intel·ligència artificial per automatitzar el procés de revestiment, millorant l’eficiència, la qualitat i reduint l’empremta ambiental. La seva tecnologia destaca per l’ús de visió per computadora 3D i aprenentatge automàtic per analitzar en temps real els processos i derivar-ne optimitzacions. CoatingAI ha desenvolupat “Flightpath”, una solució de programari innovadora que optimitza l’ús del pols i redueix el malbaratament de materials, alhora que millora la qualitat del revestiment. La companyia ha rebut suport financer de Venture Kick i del Klimafonds Stadtwerk Winterthur, assenyalant el seu potencial disruptiu i el seu compromís amb la sostenibilitat.

·Millor iniciativa empresarial d’innovació mediambiental:

Bioo (La Salle-URL)

http://www.biootech.com

Generació d’energia a partir d’activadors biològics així com estalvi d’aigua i compensació de calor. Bioo està ideant, instal·lant i desenvolupant edificis i parcs al voltant del planeta convertint-se en el seu soci biotecnològic, no només incorporant el primer sistema al món que recupera la inversió econòmica de les zones verdes sinó també proporcionant una simbiosi real entre la natura i la tecnologia alhora que absorbeix CO2. Tot, sense danyar a cap ésser viu en el procés, i potenciant els ecosistemes naturals.

·Millor trajectòria emprenedora:

KLETA (ESADE-URL)

https://www.kleta.com

Kleta és una startup de mobilitat que ofereix un servei de subscripció de bicicletes sense inversió inicial, eliminant les preocupacions sobre el robatori o manteniment de la bicicleta. Les bicicletes Kleta són fàcilment identificables per una roda davantera groga. Aquest servei busca millorar la mobilitat en ciutats densament poblades, oferint una alternativa còmoda i sense compromisos a llarg termini per la possessió de bicicletes. Kleta ha rebut una acollida positiva, comptant amb més de 600 subscripcions actives i amb plans d’expansió a diverses ciutats.

·Millor projecte d’Impacte socioeducatiu:

Asociación Abaraca – Guinea Bissau (Facultat d’Educació Social i Treball social Pere Tarrés-URL)

https://www.facebook.com/abaracaguineabissau/

Abaraca és una associació sense ànim de lucre que neix l’any 20216 per brindar projectes sostenibles i oportunitats de futur i desenvolupament que responguin a les necessitats bàsiques de part de la població de la regió de Bafatá, a Guinea Bissau. Parteix de la idea que l’educació és un pilar fonamental en la construcció de les interaccions humanes i la societat i la base per a aconseguir un bon desenvolupament de la població, per la qual cosa incideix particularment en aquest aspecte.

·Millor iniciativa d’Innovació assistencial:

ECID (Equip Clínic d’Intervenció a Domicili) (Institut de Salut Menat Vidal i Barraquer-URL)

https://www.fvb.cat/ca/assistencia-publica/ecid-2/

ECID és un projecte pioner a Espanya que ofereix serveis de salut mental a adolescents, i les seves famílies, d’alt risc psicopatològic i alt risc d’exclusió social que tenen greus dificultats per vincular-se amb serveis assistencials ordinaris, de l’Ensenyament Obligatori o de qualsevol altre tipus de formació o inserció laboral, desplaçant-se allà on acceptin, amb una mirada explícitament posada en construir relacions de confiança entre els adolescents i els professionals de l’equip. Suposa un canvi significatiu en l’organització de l’assistència, ja que implica que els equips clínics surtin dels despatxos i vagin a atendre els joves en entorns que aquests sentin com a segurs. És un projecte pilot, concertat amb el CATSALUT en el cas de l’ECID de Badalona i finançat íntegrament per la FUNDACIÓ NOU CIMS en el cas de l’ECID de Santa Coloma.

·Millor TFG d’impacte socioeducatiu:

Projecte Warriors: Masclisme i feminicidi a través de l’impacte de la música des de l’adolescència fins a l’adultesa – (Facultat d’Educació Social i Treball social Pere Tarrés-URL)

Nascut d’un TFG, aquest estudi, investigació i projecte, creat en dues fases (primer en prova pilot i, posteriorment en projecte oficial per vincular al sistema educatiu i altres serveis socials públics), tracta en diverses activitats tots aquells temes vinculats a actituds, accions, discursos i missatges masclistes i que fomenten l’odi cap a la dona amb l’eina motivadora, en aquest cas la música. Ofereix als i les participants un espai segur on poder debatre i desmuntar tots els mites de l’amor romàntic; visibilitzar i no normalitzar actituds masclistes; oferir un espai on es puguin fer tallers vinculats amb la música transformadora; i trencar amb els mites del feminisme i reforçar la igualtat des dels drets humans, l’empoderament de la dona i la inclusió i igualtat entre homes i dones.

·Millor startup en disseny inclusiu:

NiaLafoz (ESDI-URL)

https://www.nialafoz.com/es/

NiaLafoz és una marca de moda inclusiva que ajuda les persones que presenten alguna dificultat de moviment a vestir-se a la moda sense problemes, fomentant l’autonomia i l’autoestima. Dissenyen roba fàcil de posar i llevar sense oblidar-se de la part estètica.

·Millor solució disruptiva en IA:

Camaleonic Analytics (IQS-URL)

https://camaleonicanalytics.com

Projecte consolidat d’anàlisi a través de la IA de l’impacte de les marques en mitjans de comunicació. Els seus principals camps d’aplicació són els esdeveniments esportius d’alt impacte, com la Formula1, el campionat del món de motociclisme, o més recentment la Copa Amèrica.

 

GrupClade