• Catalonia Exponential Leader és una distinció atorgada per ACCIÓ que reconeix cada any deu empreses catalanes referents en innovació disruptiva.

  •  El Social Digital Lab de Suara, que segueix la metodologia dels Living Labs europeus, treballa amb un model de quàdruple hèlix on empreses i start-ups de sector tecnològic, les universitats i instituts de recerca, l’administració i la ciutadania treballen plegades per cercar, dissenyar i implementar solucions tecnològiques per fer front als principals reptes socials.

ACCIÓ, l’Agència per la Competitivitat de l’Empresa de la Generalitat de Catalunya, va atorgar a Suara Cooperativa la distinció de Catalonia Exponential Leader’24, amb la que reconeix les deu empreses catalanes referents en la cerca de solucions tecnològiques disruptives. L’entrega d’aquesta distinció va tenir lloc el passat 17 de juliol, en el marc de la quarta edició de l’acte Exponential Day, presidit pel conseller d’Empresa i Treball en funcions, Roger Torrent.

Amb aquesta distinció, Suara s’ha convertit en la primera cooperativa premiada en les quatre edicions que s’han dut a terme fins ara.

Jordi Picas, director d’Innovació de Suara Cooperativa, es mostra satisfet per aquest reconeixement que premia l’aposta de l’organització per la innovació. “Des de Suara Cooperativa ens vam posar com a fita oferir respostes basades en la innovació social i la tecnologia disruptiva en els diferents reptes que ens anàvem trobant en els serveis on atenem persones de totes les franges d’edat, especialment, en situació de vulnerabilitat”.

Pel seu treball en l’àmbit de l’acció social, Suara té com a objectiu oferir solucions tecnològiques disruptives en diferents reptes socials com garantir un envelliment digne, vetllar pel benestar de les persones tant treballadores com ateses, així com acompanyar persones amb trastorns de salut mental o en un procés de deteriorament cognitiu. Arran de la seva aposta per la innovació, Suara Cooperativa va decidir crear el Social Digital Lab, un laboratori d’innovació social que té com a objectiu intercooperar en la cerca, disseny, implementació i tasteig de solucions disruptives. Aquesta metodologia de treball és el que ACCIÓ ha valorat a l’hora de seleccionar a Suara com a Catalonia Exponential Leader’24.

El model de la quàdruple hèlix

El Social Digital Lab, que segueix la metodologia dels Living Labs europeus, treballa amb un model de quàdruple hèlix on empreses i start-ups de sector tecnològic, les universitats i instituts de recerca, l’administració i la ciutadania treballen plegades per cercar, dissenyar i implementar solucions tecnològiques als principals reptes socials. Un altre element clau és que aquestes tecnologies es testegen en ambients reals per comprovar la seva efectivitat.

En aquest aspecte, Suara Cooperativa aprofita la seva xarxa de persones treballadores o ateses en els serveis que gestiona, per detectar els reptes existents en les diferents etapes vitals. Això permet explorar respostes d’acord amb els desafiaments de cada un dels serveis i que s’adaptin a les necessitats de les persones que s’hi acompanyen. Un cop s’ha dissenyada una solució tecnològica, l’organització duu a terme diferents proves pilots en els seus serveis per comprovar la seva efectivitat o si hi ha aspectes a millorar. “D’aquesta manera garantim que les tecnologies que implementem, realment, són eficaces”, assegura Picas.

L’ús de la realitat immersiva i virtual

Durant la pandèmia de la covid-19, Suara va adquirir la tecnologia de realitat immersiva de l’start-up Broomx per poder oferir sessions de relaxació o mindfulness a les persones treballadores. Quatre anys després, ha seguit desenvolupant i millorant aquesta tecnologia per oferir un acompanyament terapèutic a persones amb perfils molt diversos: infants o adolescents que han viscut episodis traumàtics; adults en situació d’estrès o ansietat; o gent gran en un procés de deteriorament cognitiu arran de l’envelliment, entre altres.  “Es creen entorns controlats i segurs on les persones que hi participen poden treballar amb tècniques provades els seus problemes de salut mental, cosa que permet augmentar l’eficàcia dels tractaments i accelerar la recuperació”, emfatitza Bàrbara Outeiro, responsable d’Innovació Oberta de Suara Cooperativa.

Aquest no és l’únic exemple de tecnologia disruptiva. El Social Digital Lab ha finalitzat aquest juliol una prova pilot amb un centenar d’infants i adolescents de set serveis gestionats per Suara Cooperativa, per treballar la violència masclista a través de la realitat virtual. Aquesta tecnologia, desenvolupada per V-Tools, compte amb sis capítols on actors reals emulen una relació de parella i recreen diferents situacions de violència i control, en els quals la persona que els visiona encarna el rol de la víctima. Outeiro valora l’acollida tan positiva que ha tingut aquesta prova pilot entre les persones treballadores i ateses. Ha estat una proposta transgressora perquè ha permès crear una empatia molt ràpida a través d’emmirallar els nois i a les noies”, exposa.

Robòtica en l’àmbit assistencial

D’altra banda, el Social Digital Lab ha iniciat diferents projectes per implementar la robòtica en l’àmbit assistencial. Arran d’un d’aquests, dissenyat amb la tecnologia del group Saltó, el robot Temi ha arribat a les residències de Suara Cooperativa Colònia Güell i Torreblanca, com a eina de suport a les persones treballadores. Aquesta tecnologia permet fer recordatoris a les persones ateses, com per exemple, de les visites amb el metge; els hi proporciona jocs d’estimulació cognitiva; els hi proposa exercicis físics per millorar la seva mobilitat; o les connecta amb familiars o amistats mitjançant videotrucades.

D’altra banda, amb la tecnologia Rob-in, s’ha començat a testejar l’ús de la robòtica en els serveis d’atenció domiciliària, que possibilita que la persona cuidadora pugui millorar l’acompanyament que ofereix. En aquest context, pot registrar els patrons de conducta de la persona atesa i el robot extreu informes sobre la seva activitat, per la qual cosa si es detecta un canvi en els seus hàbits pot ser una alerta que s’ha iniciat un procés de deteriorament cognitiu o físic. També, acord els costums de la persona atesa, dona consells a la cuidadora per millorar l’acompanyament.

La intel·ligència artificial per al desenvolupament d’eines de diagnosi

Des de Suara Cooperativa també estem explorant l’ús de la intel·ligència artificial per desenvolupar eines de diagnòstic i tractament més precises i personalitzades. A més, els assistents virtuals basats en IA podran oferir suport continu i accessible en tot moment. Un altre dels camps en el qual està treballant l’organització és l’Internet de les Coses (IoT), que permetrà un seguiment continuat i una resposta immediata a les necessitats de l’usuari.

A més, també estem experimentant amb  la  intel·ligència emocional artificial. En aquest cas, la intel·ligència artificial és capaç de reconèixer i respondre a les emocions humanes amb empatia. A través d’això, es podran crear assistents virtuals i eines terapèutiques més efectives per tal d’oferir suport emocional d’una manera més humana i comprensiva.

Altres àmbits d’acció que la cooperativa està treballant són: les tècniques de big data i anàlisi predictiva, que permeten comprendre millor les tendències i patrons en la salut mental de poblacions grans; el biofeedback i neurofeedback, que possibiliten monitoritzar les respostes fisiològiques i neurològiques dels usuaris en temps real; així com tecnologies de comunicació avançada per millorar l’accessibilitat als serveis amb la finalitat d’oferir una atenció més àgil i coordinada.

Un dels valors de l’ADN de Suara Cooperativa és la responsabilitat social i actuar d’acord els seus valors ètics. Per això, totes aquestes proves pilot, les desenvolupem amb la tecnologia blockchain per garantir la privacitat i la seguretat de les dades dels usuaris.

Avantatges de ser un Catalonia Exponential Leaders

Així doncs, Suara Cooperativa ha estat seleccionada com a Catalonia Exponential Leaders. Arran d’això, rebrà un certificat digital verificat amb blockchain que reconeix l’organització com una de les empreses més disruptives de Catalunya. Aquesta distinció també obre les portes a que, a través del Social Digital Lab, Suara pugui participar en sessions de networking específiques pels membres de la comunitat Catalonia Exponential Leaders. En un àmbit més global, les oficines exteriors d’ACCIÓ facilitaran que el Social Digital Lab tingui presència en els ecosistemes d’innovació internacionals o que presenti els seus propis reptes en els esdeveniments més rellevants d’innovació oberta.

Altres novetats!

L’Institut Docència, Recerca i Innovació de Pere Claver Group organitza el curs “Pensant en famílies: el repte de vincular-se”

GrupClade