La declaració de l’estat d’alarma i el confinament de la població durant pràcticament dos mesos com a mesura per contenir l’expansió de la covid-19 ha fet millorar la qualitat de l’aigua d’abastament que arriba a les aixetes d’Olesa. “Durant aquest període, la natura la fauna i la flora s’han apoderat del medi, la qualitat de l’aire ha millorat substancialment, i els rius han tornat a recuperar una qualitat que feia molt de temps que no es donava”, explica Joan Arévalo, president de la CMO. Gràcies a la baixada general del ritme de la societat, les conques internes de Catalunya han recuperat salut organolèptica, un fet que ha comportat la millora de la qualitat de l’aigua d’abastament d’Olesa.

Durant l’estat d’alarma, els paràmetres físics i químics així com els compostos halogenats i microbiològics entre altres han donat uns resultats molt inferiors als valors paramètrics indicats per la legislació sanitària vigent. A més, les generoses pluges han fet augmentar els cabals dels rius i els alts nivells habituals de clorurs s’han reduït dràsticament: han passat dels 250-270 mg/l als 110 mg/l. Concretament, durant aquests darrers mesos, les conques del Cardener i el Llobregat han tingut  pics de més de  100 m3/segon, especialment durant les pluges de febrer i juny. Avui en dia, els embassaments estan aportant al riu Llobregat més de 10 m3/segon, un cabal que manté la qualitat organolèptica de l’aigua del riu.

 

El confinament, reflectit als consums

El període de confinament estricte i les restriccions de la mobilitat també han quedat reflectits en un altre paràmetre: la demanda d’aigua. A la Cubeta d’Abrera, durant aquest estat d’alarma, el consum domèstic ha augmentat un 5% respecte al mateix període de 2019, mentre que el consum comercial o industrial ha caigut un 8%.

Per la seva banda, en el cas d’Olesa de Montserrat, el consum domèstic s’ha incrementat un 4,43%, mentre que el consum de l’aigua destinada a usos comercials o industrials ha caigut un 10,52%. “Aquests resultats són el reflex de l’aturada general del municipi durant el temps de confinament, en el qual moltes indústries i comerços van haver d’abaixar la persiana temporalment i la població va haver de passar-se molt més temps sense sortir de casa”, explica el president de la CMO.

Cal recordar que, durant aquest període d’estat d’alarma, la CMO ha mantingut el servei d’aigua potable amb eficàcia i sostenibilitat, vetllant sempre per la salut de l’equip de professionals que han desenvolupat el servei, catalogat d’imprescindible. “S’ha de prioritzar la vida i la salut -explica Joan Arévalo-. Hem de fer tot el que estigui a les nostres mans per tal que aquesta situació no es torni a donar, seguint sempre totes les indicacions del Departament de Salut, però també fent servir el sentit comú per protegir-nos“, apunta. “Ens hi juguem el futur de l’estat del benestar, del creixement social i d’una bona docència, però, en definitiva, ens hi va el futur de la majoria social i econòmica del país”, conclou.

Ei, hola 👋
Gràcies per visitar-nos.

Subscriu-te i descobreix com impulsem l'economia social i més novetats.

No enviem correu brossa! Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.