La Comunitat Minera Olesana ha aprovat tirar endavant un projecte per instal·lar plaques fotovoltaiques a la coberta del dipòsit de 5.000m3 amb l’objectiu de proveir amb energia pròpia l’elevació de l’aigua del dipòsit del carrer Conflent a la Creu de Beca que dona subministrament a Les Planes, el Collet de Sant Joan, la Balconada i les zones de Les Comes i Can Llimona. Així ho va deicidir el Consell Rector durant la reunió extraordinària del passat mes de febrer. El cost aproximat del projecte és de 49.000€.
Amb aquesta acció, la cooperativa de l’aigua segueix apostant per les energies renovables com una eina per continuar millorant el medi ambient reduint les emissions de diòxid de carboni però també per caminar progressivament cap a l’autoconsum. En aquest sentit, la Comunitat Minera Olesana calcula que, amb la instal·lació de les plaques fotovoltaiques, s’estalviarà un 60% dels kWh anuals i un 70% del cost en aquest punt de subministrament.
A més, la CMO està elaborant també un Pla de Transformació i Resiliència, amb l’objectiu de poder reduir els consums de materials, d’energia, de residus i d’emissions, però també amb la fita de continuar guanyant eficiència en la gestió de la xarxa. Tot, en el marc de l’Agenda 2030. Precisament, la cooperativa treballa de forma permanent per ajudar a complir l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible número 6 abans de 2030, en el marc de l’Agenda 2030.
L’ODS 6, amb el qual la Comunitat Minera Olesana està plenament compromesa, pretén conseguir l’accés universal i equitatiu a l’aigua potable de tota la població; millorar la qualitat de l’aigua reduint la contaminació, eliminant l’abocament i minimitzant l’emissió de productes químics i materials perillosos; augmentar l’ús eficient dels recursos hídrics en tots els sectors i assegurar la sostenibilitat de l’extracció i proveïment d’aigua dolça per fer front a l’escassetat; i protegir i restablir els ecosistemes relacionats amb l’aigua, inclosos els boscos, les muntanyes, els aiguamolls, els rius, els aqüífers i els llacs.
Per fer-ho possible, més enllà de la instal·lació de plaques fotovoltaiques, la Comunitat Minera Olesana desenvolupa des de 2011 el projecte “Olesa, Aigua segle XXI”. La iniciativa busca dotar l’abastament d’altres fonts de proveïment d’aigua per mitigar la falta de recursos hídrics que preveu el canvi climàtic a la Conca del Llobregat. La CMO també té l’objectiu de contribuir a la creació d’una comunitat energètica per afavorir els socis i sòcies de la CMO.
Un fons social per a famílies vulnerables
Més enllà d’això, a la darrera reunió extraordinària del Consell Rector, la cooperativa també va aprovar la creació d’un fons social de 10.000 euros per atendre les famílies vulnerables amb una aportació de 0,25€ per soci cada trimestre. amb aquesta nova eina, la cooperativa de l’aigua busca donar cobertura a aquelles factures que les persones afectades pels efectes econòmics de la pandèmia no puguin pagar. Així, la CMO evitarà tallar el subministrament d’aigua a les famílies que, prèviament avaluades pel Departament de Serveis Socials de l’Ajuntament d’Olesa de Montserrat, no puguin fer front als pagaments del rebut de l’aigua.
“La Comunitat Minera Olesana sempre ha mirat de trobar l’equilibri entre el valor social i el valor econòmic, tot exercint una política de responsabilitat social corporativa constant”, explica Joan Arévalo, president de la cooperativa. Precisament, Arévalo recorda que, a les empreses cooperatives, no tot s’enfoca a la rendibilitat ni a la productivitat. “Treballem amb valors com la sostenibilitat, el respecte pel medi ambient, fem tasques de sensibilització contra l’emergència climàtica i lluitem contra la vulnerabilitat i l’exclusió social, entre d’altres”, recorda.
Davant la covid-19 i els efectes que se n’estan derivant, les cooperatives han reaccionat amb accions de defensa de l’interès general i el bé comú, ampliant al màxim l’abast de la responsabilitat social que exerceixen. Per Arévalo, han fet prevaldre “el principi de germanor”. “Tenim el ferm propòsit de demostrar, encara que sigui en petites accions, que podem contribuir a crear una societat millor i amb una economia més sostenible -explica Arévalo-. L’Economia Social i Solidària (ESS) sempre posa la persona en el centre de la gestió econòmica”, destaca.