Espanya és el sisè país d’Europa més afectat per l’assetjament per canals digitals
El projecte DeStalk, un projecte Europeu que té com a objectiu combatre la ciberviolència i l’stalkerware de gènere, ha format fins ara més de 350 professionals (bàsicament a Espanya i a Itàlia) que treballen en l’àmbit de la violència contra les dones, oferint coneixement i eines per a l’abordatge eficaç de l’assetjament per canals digitals i altres formes de ciberviolència de gènere. El projecte europeu DeStalk es va iniciar el febrer del 2021 amb el suport de la Comissió Europea a través del seu Programa de Drets, Igualtat i Ciutadania i hi participen The European Network for the Work with Perpetrators of Domestic Violence, el Grup de Recerca Parella i Família de Blanquerna-URL que lidera el projecte a través de la Dra. Berta Vall, Kaspersky, i Una Casa per l’Uomo i Regione del Veneto.
El ràpid avenç de les tecnologies i Internet fa que dones i noies estiguin exposades a un risc més gran de patir ciberviolència de gènere, que inclou tant la violència que s’exerceix en línia, com aquella que ve facilitada per l’ús de dispositius tecnològics. “La violència en línia no és més que una continuació de la violència que es produeix contra les dones i les noies en el dia a dia. Aquesta violència que té lloc a la realitat social de les dones, s’amplifica, s’estén i s’agreuja àmpliament amb l’ús d’internet i els dispositius digitals Nosaltres, des de GREVIO, no podíem ignorar aquests fets, motiu pel qual l’any passat vam publicar la nostra primera Recomanació General sobre la dimensió digital de la violència contra les dones (General Recommendation on the digital dimension of violence against women). Hi presentem una llista de mesures que els diferents Estats poden adoptar amb la finalitat d’aplicar les normes del Conveni d’Istanbul específicament en les múltiples formes de ciberviolència que pateixen les dones i les noies”, explica Iris Luarasi, presidenta de GREVIO.
Internet i les noves tecnologies poden contribuir al control coercitiu, especialment en aquelles relacions en què la violència ja és present a la realitat quotidiana. A Europa, el 70% de les dones que han patit stalkerware també han patit almenys una forma de violència física o sexual per part de la parella. L’últim informe de Kaspersky sobre stalkerware mostra que a la Unió Europea, Espanya ocupa el sisè lloc entre els països més afectats pel stalkerware. A més, al nostre país, el 24% de persones enquestades admet haver patit algun tipus de violència o fustigació per part de la parella o exparella utilitzant la tecnologia, i el 21% sospita que la seva parella els espia a través d’una app mòbil. Una altra dada preocupant és que el 30% d’enquestats no veuen cap problema a controlar la seva parella “sota determinades circumstàncies”.
Com a resposta la crisi creixent de l’ús d’internet i dispositius digitals per exercir violència contra les dones, el projecte DeStalk, cofinançat pel Programa de Drets, Igualtat i Ciutadania de la Unió Europea, ha contribuït a augmentar els coneixements i la capacitat tècnica i els llaços de col·laboració dels professionals i institucions rellevants per fer front al stalkerware i la ciberviolència.
“Els dispositius digitals ofereixen una oportunitat sense precedents perquè dones i noies supervivents de violència de gènere accedeixin a ajuda o suport, però, aquesta mateixa tecnologia pot ser utilitzada indegudament pels perpetradors per estendre el seu control coercitiu. Les elevades xifres de solapament entre ciberviolència i violència i abusos físics evidencien les agressions perpetrades a través de la tecnologia com una forma més de violència contra les dones que pot arribar a gairebé tot arreu. El projecte DeStalk aborda aquesta amenaça combinant el coneixement en la tecnologia més avançada i la formació a professionals de l’àmbit de la violència de gènere per prevenir i donar resposta al fenomen de la ciberviolència de gènere”, diu Dean Ajduković, President de la WWP European Network.
El consorci DeStalk ha desenvolupat una innovadora plataforma d’aprenentatge en línia per formar els professionals dels serveis de suport a la dona víctima de violència de gènere i dels programes dirigits a agressors, així com als funcionaris de les autoritats públiques. El curs d’aprenentatge en línia ha tingut una gran popularitat entre aquests col·lectius, assolint-se el nombre màxim de participants: més de 130 participants ja han completat amb èxit el curs, mentre que s’espera que 80 professionals més el finalitzin en els propers mesos. A més, s’espera poder oferir novament el curs el proper any.
Els socis han desenvolupat també noves eines i han millorat les ja disponibles per tal de donar suport al treball dels professionals de serveis de suport a les víctimes i programes per a agressors. Més de 220 professionals que treballen per abordar la violència de gènere han seguit la formació oferta i han compartit coneixements sobre procediments i instruments eficaços.
Finalment, l’equip DeStalk ha elaborat guies i plantilles perquè les institucions i les organitzacions puguin desenvolupar una campanya regional de sensibilització per frenar la ciberviolència contra les dones. DeStalk ha difós entre la població general coneixement sobre ciberviolència i el seu impacte, així com recomanacions per millorar la seguretat en l’ús de dispositius digitals i internet.
Atès el gran interès que el projecte ha despertat en els professionals, i en vista d’un nou impuls polític de la UE, el 16 de desembre del 2022 se celebrarà un esdeveniment online del projecte DeStalk “Abordant la dimensió digital de la violència de gènere”; que reunirà experts dels diferents àmbits per estimular el diàleg transversal i la cooperació entre les parts. Un plafó multidisciplinari compartirà la seva experiència i interactuarà amb els assistents, format per entitats relacionades amb ciberseguretat, investigació, autoritats públiques i cossos de seguretat, experts en violència de gènere i professionals dels serveis competents. A més, els socis del projecte compartiran els resultats de DeStalk, incidint en com els ecosistemes regionals poden continuar aplicant l’acció i incorporar els resultats a la seva estratègia local contra la ciberviolència.
Estem encantats de veure que la formació DeStalk sobre ciberviolència i stalkerware s’ha desenvolupat amb èxit. Aquest curs, desenvolupat juntament amb els nostres socis experts en investigació i educació, serveis específics per a la ciutadania i autoritats públiques, cobreix un buit de coneixement entre els professionals que treballen en l’àmbit de la violència de gènere Atès que la lluita contra la ciberviolència és molt important, ens agradaria ajudar altres organitzacions a replicar l’esforç que hem realitzat, per això, tenim l’honor de compartir els coneixements i experiències del projecte a la conferència online DeStalk el 16 de desembre, explica Christina Jankowski, Directora de Relacions Externes, Kaspersky.
El pròxim 16 de desembre de 2022 el consorci multidisciplinari del projecte DeStalk, integrat per experts de seguretat informàtica, organitzacions dedicades a la investigació i serveis específics per a la ciutadania, i autoritats públiques, donarà a conèixer els avenços que el projecte ha aconseguit en relació amb la resposta davant d’aquestes amenaces, compartint idees pràctiques sobre la formació de professionals i altres agents rellevants (àmbit polític i judicial, forces de seguretat, etc.) per combatre el fenomen de la ciberviolència de gènere.
L’esdeveniment tindrà lloc el divendres 16 de desembre de 2022 de 9.30 a 12.30 CET en format en línia. Se celebrarà en anglès i amb subtítols en anglès. La participació és gratuïta, encara que la inscripció és obligatòria.