“Estem entrant en un nou ordre internacional, però la nostra mirada es regeix per l’ordre anterior. D’aquí la sensació constant d’inseguretat, de no tenir mecanismes que ens guiïn”. Així va començar la seva intervenció Pol Morillas, director del CIDOB (Barcelona Center for International Affairs), el convidat de la trobada del passat 18 de novembre del Grup Clade. Segons Morillas, hi ha quatre factors que expliquen aquest canvi de model: (1) el trànsit del poder internacional tant pel que fa als lideratges, com localitzacions; (2) la revalorització de la geopolítica, on el bé nacional preval cada cop més sobre l’interès global, generant conflictes; (3) la pèrdua de credibilitat de les organitzacions internacionals ideades per garantir el bé comú; i, derivat dels punts anteriors, (4) les evidents crisis transnacionals -com la crisi climàtica; la Intel·ligència Artificial i la seva regulació; crisi alimentària, crisi sanitària, etc- passen a un segon pla.
Aquest context afavoreix lideratges que recuperen l’interès nacional i el situen com la prioritat. Europa no és una excepció: davant la recepta ‘tradicional’ de la integració que va donar com a resultat la unió dels estats, sorgeix un discurs paral·lel que apunta cap a una Europa de les nacions, on siguin els estats qui defineixin el camí d’Europa, no al revés.
“Per tant –va subratllar Morillas- quan tenim més necessitat de governança internacional és quan tenim menys capacitat d’abordar els projectes conjuntament”.
Aquesta anàlisi ha obert el debat entre els participants i ha posat damunt la taula la necessària reflexió sobre el futur i el rol que pot tenir l’economia social en aquest context.