La reunió ha servit per compartir experiències i mostrar el model d’innovació que Suara impulsa des del Social Digital Lab amb l’objectiu d’oferir solucions tecnològiques disruptives en diferents reptes socials vinculats al sector de l’atenció a les persones.

La seu de Suara Cooperativa de Barcelona ha reunit aquest dijous una seixantena de persones del sector empresarial i del món acadèmic de l’àmbit tecnològic interessades a conèixer el seu model d’innovació, que enguany ha rebut per part d’ACCIÓ el segell de Catalonia Exponential Leaders. Aquesta distinció certifica que Suara Cooperativa és una de les 10 empreses referents d’innovació disruptiva d’aquest 2024 i que ha obtingut gràcies al treball del Social Digital Lab, el seu laboratori d’innovació Social.

La trobada, organitzada per ACCIÓ, l’agència per la competitivitat de l’empresa de la Generalitat de Catalunya, persegueix donar a conèixer les empreses guanyadores d’aquest reconeixement i facilitar-ne l’intercanvi de coneixement. Ara per ara, Suara és l’única empresa amb un model cooperatiu que ha rebut aquesta distinció.

Entre els valors cooperatius de Suara es troben l’aposta per la innovació i també una metodologia de treball basada en la intercooperació, en la qual es col·labora amb altres organitzacions per cercar respostes als principals reptes socials. Uns valors que, també, estan inherents en el Social Digital Lab, ha explicat el codirector general de Suara Cooperativa, Tomàs Llompart, durant la benvinguda oficial en l’acte d’aquest dijous.

Mireia Fageda, Consultora Sènior de Disrupció Disrupció i Connexió Internacional d’ACCIÓ, ha exposat que la labor de Suara és fonamental perquè implementa la innovació per a la transformació social, un àmbit en el qual pràcticament no s’ha explorat. A més, també ha apuntat, gràcies el seu model cooperatiu, té una forma de treballar que col·labora i intercoopera per poder dur els seus projectes endavant, per la qual cosa el coneixement no es queda només a l’organització, que el transfereix més enllà.

Mireia Fageda durant la seva intervenció durant l'Exponential Open Day

De fet, amb la certificació de Catalonia Exponential Leader, ACCIÓ va premiar la metodologia de treball de la quàdruple hèlix del Social Digital Lab, que segueix el model dels laboratoris europeus. Aquesta consisteix a generar espais de cocreació, en els quals empreses i startups tecnològiques, el món universitari, els instituts de recerca, l’administració pública i la ciutadania dissenyen, desenvolupen i implementen conjuntament solucions tecnològiques als principals reptes socials existents.

“Tenim reptes que ens obliguen a repensar les maneres de fer com és el sobreenvelliment, la solitud no volguda, la manca de talent, el benestar emocional i la salut mental de les persones”, ha explicat durant la seva intervenció Bàrbara Outeiro, la responsable d’Innovació Oberta de Suara Cooperativa. En aquest context, ha exposat que, per donar-los resposta, Suara ja està explorant diferents tecnologies disruptives com la robòtica, la intel·ligència artificial, la realitat virtual i immersiva. “El repte de futur és aconseguir distribuir la innovació en els serveis perquè  siguin punts neurològics de disrupció”, ha assegurat Outeiro.

Per assolir aquest desafiament o altres que ens plantegi la societat actual, Llompart ha convidat  les persones assistents a unir-se a Suara Cooperativa. “En un món on ens han ensenyat a competir en lloc de compartir, des de Suara Cooperativa i el Social Digital Lab volem sumar més esforços que ens ajudin a créixer i generar nous projectes d’intercooperació”, ha ressaltat el codirector general de Suara.

Visita dels diferents projectes innovadors  

Després de la benvinguda oficial, les persones assistents han pogut conèixer en petits grups els diferents projectes d’innovació social de Suara Cooperativa com, per exemple, els dos projectes de robòtica assistencial, finançats amb la subvenció Singulars de la Direcció d’Economia de la Conselleria d’Empresa i Treball.

Un grup de persones coneixen els projectes de robòtica

En un d’ells, intercooperem amb el group Saltó, per utilitzar la robòtica  com a eina de suport a les persones treballadores de centres residencials. Aquesta permet oferir a les persones ateses exercicis de memòria, físics, recordar-los les visites mèdiques o fer videotrucades amb familiars. Amb la prova pilot Rob-in, Suara està explorant la robòtica en els serveis d’atenció domiciliària perquè la persona cuidadora millori l’acompanyament que ofereix. En aquest cas, registra els patrons de conducta de la persona atesa i el robot extreu informes sobre la seva activitat, per la qual cosa si es detecta un canvi en els seus hàbits pot ser una alerta que s’ha iniciat un procés de deteriorament cognitiu o físic. També, acord els costums de la persona atesa, dona consells a la cuidadora per millorar l’acompanyament.

També per a la millora dels serveis d’àmbit assistencials, s’ha presentat el projecte Casal Online, que permet que persones que viuen soles a casa es puguin connectar en remot a través d’un aparell que s’instal·la en el televisor, que els permet seguir diferents activitats o interactuar amb altres persones. Això, els hi permet millorar el seu benestar físic, emocional i combatre la soledat no desitjada. A més, han pogut visitar el Centre de Vida Independent, on pis assistit situat en les instal·lacions de Suara Cooperativa de l’Associació per la Vida Independent, on s’exploren diferents solucions tecnològiques per millorar l’autonomia de persones en situació de dependència.

A més, les persones assistents han pogut experimentar diferents experiències de realitat immersiva, que Suara Cooperativa està emprant per a millorar la salut mental, física, cognitiva i el benestar emocional de persones grans en processos d’envelliment amb deteriorament cognitiu; d’infants, adolescents i joves que han viscut experiències traumàtiques; o de persones treballadores de l’organització amb símptomes d’estrès.

Projectes que neixen de necessitats detectades des de les treballadores de Suara

En la majoria d’aquests casos, els projectes s’han iniciat arran de detectar les necessitats de la ciutadania en els serveis que gestiona Suara; però les persones assistents, també, han vist altres projectes que neixen a través de l’escolta activa de les treballadores.

Un d’aquests és Benestarum, una plataforma online de benestar global on les persones treballadores poden acudir a sessions individuals amb persones expertes. Aquesta, es va crear durant la pandèmia per oferir acompanyament psicològic i fisioterapèutic a les treballadores. A partir de llavors, el projecte ha anat creixent i, actualment, també s’ofereix suport en l’àmbit nutricional, del benestar emocional, físic o financer. Arran dels beneficis que comporta, Suara ha exportat la plataforma a altres empreses. Aquest 2024, Benestarum ha atès més de 1.000 professionals, que han valorat amb 4,8, sobre la satisfacció amb el servei, i 3 de cada 4 persones registrades perceben una millora en el seu benestar genera.

Un altre exemple és el Campus Suara. Arran de la dificultat de trobar talent qualificat i amb l’objectiu de fomentar la formació dins de l’organització, Suara ha posat en marxa aquest 2024 una prova pilot amb persones sòcies de la cooperativa que han volgut millorar les seves competències en un àmbit concret. El 2025, té previst començar les formacions virtuals i presencials per formar a possibles futures treballadores de la cooperativa en els seus àmbits d’acció. A més, se’ls oferirà pràctiques en els diferents serveis de l’organització. D’altra banda, enguany, Suara ha obert un nou portal de Talent amb una imatge més actual, visual i àgil a l’hora d’interactuar amb les persones candidates d’una oferta laboral.

També, entorn del món laboral, han pogut conèixer el projecte Intermèdia Job, la primera plataforma digital que, a través d’un “matching intel·ligent”, posa en contacte les empreses i les ofertes que tenen obertes amb les persones candidates, de les quals es té en compte les seves competències i no el seu currículum.

L’acte ha finalitzat amb una sessió de Networking, on les persones assistents han pogut intercanviar coneixements, experiències i fer els primers passos per teixir futures aliances.

Centre de Vida Independent

GrupClade