Els millors experts del sector signen la Història de la publicitat de Catalunya, una obra rigorosa i divulgativa editada en dos volums que sumen més de 600 pàgines profusament il·lustrades.
L’obra: els motius i els seus autors
Catalunya va ser tota una potència publicitària, tant des dels inicis de la professió a mitjan segle XIX com durant el boom creatiu que es va viure després del franquisme. En cert moment, de fet, només els millors anuncis que es feien a Anglaterra i els Estats Units superaven els que es generaven des de les agències catalanes. Per primera vegada, una obra feta per experts i professionals del sector recull tota la història de la pràctica publicitària al nostre país. Una obra rigorosa i divulgativa, pensada per a tots els públics, que es divideix en dos volums curosament editats i que contenen centenars d’imatges i il·lustracions.
Àngel Casas, Núria Riquelme, Joaquín Lorente, Raquel Pelta o Luis Bassat són alguns dels autors que han participat en el projecte. Carolina Serra, directora editorial de l’obra, explica a la presentació del primer volum que “La Història de la publicitat de Catalunya neix amb la voluntat d’analitzar els gairebé cent cinquanta anys de publicitat del país i de posar en valor l’important paper que el territori català ha tingut en el desenvolupament de l’activitat. Aquestes pàgines permeten emmirallar la història de la publicitat de Catalunya amb la història de la publicitat europea i mundial, i evidencien que el patrimoni publicitari català és d’una riquesa incalculable”.
Una obra de referència sobre la història de la publicitat de Catalunya, explicada pels millors professionals i especialistes en la matèria i amb la garantia de Sàpiens i de Som*.
Dos volums de luxe
El primer volum comença explicant els inicis de la professió, a mitjan segle XIX, un període en què la publicitat va anar prenent forma al voltant de l’expansió de la premsa escrita. També s’hi explica la relació entre el Modernisme i el cartellisme publicitari, els inicis de l’associacionisme dins del sector, la primera publicitat a la ràdio o l’ús de propaganda durant la Guerra Civil.
El segon volum arrenca amb la gran revolució de la televisió i conté capítols que expliquen el boom creatiu dels anys seixanta, amb epicentre a Barcelona, així com el fort impacte dels Jocs Olímpics (pensats com una gran campanya de promoció de la ciutat i del país). Els darrers capítols se centren en la difusió per internet i arriben fins a l’actualitat, amb l’emergència de les xarxes socials i els nous llenguatges publicitaris del segle XXI.
En total són més de 600 pàgines que expliquen el desenvolupament de la publicitat a Catalunya fins a l’actualitat, però que també mostren la història contemporània del país des d’una perspectiva poc estudiada.
L’obra, curosament editada, es pot adquirir tant a llibreries, distribuïda per UDL, com al web de Sàpiens per 59,90 euros. Els subscriptors de Sàpiens, a més, rebran els dos volums en un caixetí si els demanen directament al web de l’obra.