Suara Cooperativa ha presentat oficialment aquest dimarts el Social Digital Lab. Aquest projecte redefineix el model d’acompanyament de les persones a través d’explorar solucions innovadores i tecnològiques.
Un dels pilars de Suara Cooperativa és la intercooperació, per la qual cosa el Social Digital Lab aposta, també, per generar espais de co-creació i de recerca, on treballen conjuntament amb start-ups, universitats, així com la comunitat i entorns de la vida real.
La presentació, en la qual han assistit un centenar de persones dels sectors social, innovació, emprenedoria, universitats i empreses, s’ha iniciat amb la intervenció del codirector general, Tomàs Llompart, qui ha posat de manifest la voluntat de Suara Cooperativa de donar resposta als reptes socials actuals amb solucions innovadores. Amb aquest objectiu, el Social Digital Lab vol respondre aquesta missió de la cooperativa de transformar l’entorn social, millorar la realitat i el benestar de les persones, així com oferir serveis arrelats al territori.
“El nostre gran repte és com trobem solucions que donin resposta a les necessitats de les persones i que aquestes siguin sostenibles per a les administracions, per a les famílies de les persones ateses i dignes per a les professionals”, ha manifestat Llompart.
En l’acte també ha intervingut Jordi Amblàs, director d’Atenció Integrada Social i Sanitària del departament de Salut, ha fet referència a la compareixença d’aquest matí en roda de premsa dels consellers de Salut, Manel Balcells, i de Drets Socials, Carles Campuzano, que han anunciat que, a partir d’ara, els especialistes d’atenció primària d’àmbits com la medicina, la infermeria i treball social, entre altres, es desplaçaran a les residències per atendre les persones grans. Amblàs ha especificat que un dels objectius d’aquesta mesura és oferir una model d’atenció integrada social i sanitària a les residències, una mirada que ja inclouen entitats socials com Suara Coooperativa o les persones professionals del sector.
Amblàs, també, ha parlat sobre l’aposta per la innovació i la tecnologia de Suara Cooperativa en els àmbits de la salut, les cures o el benestar a través del Social Digital Lab. “Sona una música que és molt coherent amb el que s’està treballant des de les administracions: la necessitat d’innovar, d’aprendre, dels lideratges professionals i els aprenentatges derivats”.
Per la seva part, Marta Segura, directora general de l’Autonomia Personal i la Discapacitat del departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya, ha defensat que les cures han d’estar al centre de totes les polítiques. “Si només té cura de les cures el departament de Salut i de Drets Socials no ens sortirem”, ha defensat Segura, que ha afegit que també cal canviar l’actual model en aquest àmbit per, entre altres coses, aplicar la innovació i la tecnologia.
En l’acte, també ha intervingut Liliana Arroyo, directora general de Societat Digital del departament d’Empresa i Treball, qui ha assegurat que Suara Cooperativa “és un referent en la innovació social”. Segons Arroyo, la presentació del Social Digital Lab “no és un inici, sinó una fita del trajecte”, del qual ha destacat la manera de fer de la cooperativa en tot aquest procés. “Necessitem que els valors de l’economia social impregnin la innovació social i digital”, ha sentenciat.
L’acte també ha comptat amb una taula rodona amb diferents persones vinculades al Social Digital Lab, en la qual han participat: Núria Infiesta, directora Executiva i fundadora de YASYT Robotics SL.; Guillem Alenya, director i investigador a l’Institut de Robòtica i Informàtica Industrial de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC); Anna Simón, Mànager de Disrupció i Connexió Internacional d’ACCIÓ; i Antònia Moreno, una de les participants del projecte Casal Online de Suara Cooperativa.
A continuació, els assistents a l’acte han pogut fer un recorregut per les instal·lacions del Social Digital Lab, on el guia de la ruta ha estat un robot. Precisament, un dels projectes del d’aquest espai d’innovació és explorar com la robòtica pot millorar la vida de les persones. Finalment, la jornada ha acabat amb un espai de netwoking.
El Social Digital Lab, un espai de més de 1.000 m2 situat al districte tecnològic del 22@ a Barcelona, consta de diferents iniciatives pensades per ser un referent per a la innovació social. Aquest segueix el model del concepte Living Labs europeus, per la qual cosa és un laboratori d’innovació per a la transformació social. En aquest context, sorgeix com un concepte nou per a la investigació, el desenvolupament tecnològic i la innovació, que involucra les persones que acompanya en totes les fases del procés. Per això, genera un potencial molt alt a l’hora tant de trobar com oferir solucions personalitzades a les necessitats i realitats de cada una.
Segons el director d’innovació, Jordi Picas aquesta iniciativa “permet desenvolupar projectes i serveis digitals en l’àmbit d’atenció a les persones, reforçar la intraprenedoria i l’ecosistema start-up, així com fer arribar la innovació a tots els projectes de l’organització”.
Consulta AQUÍ la galeria de fotos de la inauguració.