• Un equip amb una llarga trajectòria està al capdavant d’aquesta “editorial d’editors” que aposta per mantenir i fer evolucionar la diversitat de segells
  • El nou projecte es fixa l’objectiu de treballar la qualitat de les obres per sobre de la quantitat de novetats i tractar cada llibre com si fos únic

El passat 10 de setembre Abacus va presentar el projecte editorial Abacus Futur, un ecosistema d’editorials coral al servei de la llengua i la cultura catalana i de les idees transformadores del món. Abacus Futur fa una aposta per mantenir i fer evolucionar la diversitat de segells que formen part del nou grup fruit de la integració de diverses editorials, algunes d’elles amb una llarga història i caràcter propi que es vol preservar i potenciar. El nou projecte es fixa com a objectiu la qualitat de les obres per sobre de la quantitat de novetats a publicar: es busca editar amb cura i cuidar tots els detalls i establir una relació personalitzada amb cadascun dels autors.

Abacus Futur es defineix com una “editorial d’editors” amb Ernest Folch al capdavant com a director general editorial que lidera un equip d’editors amb molt de talent i experiència com Ester Pujol, directora editorial de Ficció; Joan Carles Girbés, director editorial de No Ficció; Pema Maymó, directora editorial d’Infantil-Juvenil; Blanca Pujals, Isabel Monsó i Enric Vilador, directors editorials de Viena; Montse Ingla i Antoni Munné, directors editorials d’Arcàdia; i Raül Garrigasait, president de la Casa dels Clàssics.
El nou projecte, que recull el testimoni d’editorials amb molta història i una llarga trajectòria, arrenca amb 11 editorials: Univers, dedicada a la ficció catalana; Amsterdam, que publicarà ficció internacional; Ara Llibres, centrada en la no ficció generalista; La Galera, històric segell infantil que incorpora Inuk com a col·lecció; Elastic, que publicarà literatura juvenil; Viena i Invisibles, clàssics moderns en català i castellà; la Casa dels Clàssics, que seguirà publicant grans clàssics; Arcàdia, centrada en llibres sobre pensament; Navona, que publicarà ficció literària en castellà i obres metaliteràries; i Catedral, ficció i no ficció divulgativa en castellà.

Un projecte de país

Abacus Futur es defineix com un projecte de país, fundat a Catalunya per crear continguts de qualitat, en català sense renunciar a altres llengües, i amb aspiració d’arribar a públics amplis i diversos. L’objectiu és aconseguir que sigui un punt de trobada dels millors escriptors del país. Un espai perquè els millors creadors desenvolupin projectes amb seguretat, solvència i futur. Una de les característiques d’Abacus Futur és que es tracta d’un projecte integral amb capacitat d’editar, distribuir i vendre des de la mateixa empresa.

El director general editorial, Ernest Folch, ha volgut destacar que Abacus Futur “no vol fer llibres perquè sí” si no que la seva filosofia de treball es basarà en tractar cada obra com si fos única. Per aquest motiu, el projecte comença amb 128 novetats i l’objectiu és publicar al voltant de 250 llibres cada any amb la voluntat de cuidar totes i cadascuna de les obres que es publiquen fent una aposta no per la quantitat sinó per la qualitat. “Busquem créixer en lectors, no en novetats”, ha puntualitzat Folch que ha afegit que “som una editorial d’editors que ens agrada cuidar els autors; que estimem els llibres; i que respectem els lectors”. “Volem llibres que ajudin a fer un món millor i més just; i volem que els nostres autors i projectes generin debats a la societat”, ha puntualitzat.

Folch ha deixat clar que es vol “tenir un tracte diferencial amb els autors: creiem en la paciència i en els recorreguts a llarg termini”. Alhora ha volgut destacar que es potenciarà l’autonomia de cada segell des del convenciment que “ens farem grans si tothom té llibertat i es treballa en equip”. Finalment, ha volgut assenyalar que “Respectem i valorem molt la feina que fa la competència. No volem fer el que altres ja estan fent bé”.

Aposta per la ficció en català i la no ficció

La directora editorial de Ficció, Ester Pujol, ha assenyalat la voluntat que Abacus Futur “sigui un punt de trobada dels millors escriptors del país. Un espai perquè els millors creadors desenvolupin projectes amb seguretat, solvència i futur”. Pujol ha explicat que des de l’editorial es vol cuidar especialment la ficció catalana; per això s’ha fet un gran esforç per tenir grans autors com Sílvia Soler o Lluís Llach, o per editar durant els propers anys el Premi Sant Jordi de Novel·la, el més ben dotat de les lletres catalanes, conjuntament amb Òmnium Cultural. Pujol ha assenyalat que se senten hereus “de projectes amb molta història: Aprofitarem la gran trajectòria d’editorials com VienaLa GaleraAra Llibres, la Bernat Metge o Arcàdia”. En aquest sentit, també han explicat com a novetat reedicions i reactivació del fons de La GaleraViena Navona. Pujol, també ha presentat altres novetats com la preparació d’un projecte de llibres de butxaca transversal, on hi haurà editorials que no només són d’Abacus Futur.

La no ficció també tindrà un paper molt important a Abacus Futur, potenciant segells líders com Ara Llibres. Així ho ha explicat el director editorial de no ficció, Joan Carles Girbés, que ha anunciat una nova col·lecció Ara-Imprescindibles i la publicació d’un gran clàssic del periodisme, Hiroshima de John Hersey que és la primera vegada que es podrà llegir en català i compta amb el pròleg de Jordi Amat. També s’han donat alguns detalls del nou segell digital transversal que unificarà totes les publicacions del grup. I s’han presentat les línies generals de l’estratègia per arribar al públic d’Amèrica Llatina a través de publicar obres en castellà.

Altres novetats!

Grup Clade i l’Associació Catalana de l’Empresa Familiar signen un acord de col·laboració

GrupClade